Zoeken in deze blog

donderdag 1 maart 2007

Laatste kaarsjes en sterke verhalen










Wegens drukke schema's en het daaruit voortvloeiende tijdgebrek werd pas gisteren Caroline haar 18 jaren voor vrienden en familie gevierd. Omdat het vakantie was konden we 's ochtends met z'n drieën inkopen doen, zowel uitzonderlijk als beregezellig. Langs alle goeie adressen in Amstelveen en daarna naar de kippenstal van Laura in Buitenveldert. Na veel wikken en wegen toch maar niet langs Kuijt in de Utrechtsestraat voor de lekkerste appeltaart van Nederland maar gekozen voor de op een na lekkerste, die van mijzelf namelijk. Mijn onovertroffen beste vriend Albert had de avond ervoor al liefdevol de alcoholica en aanverwante artikelen in de keuken gezet.
Slingers ophangen, ballonnen opblazen en niet te vergeten, de eindeloze hoeveelheden snoep die slechts 2 keer per jaar ten tafel komen, in schalen gedaan. Nog even stofzuigen en klaar.
Braaf beginnen we altijd met kopjes thee en taart. Blijkbaar durft niemand om 3 uur 's middags een wijntje te vragen. We besluiten dat dit voor Caroline de laatste keer kaarsen uitblazen wordt, omdat de taart steeds kleiner en de kaarsjes steeds talrijker worden. Nadat ik voor de vierde keer de waterkoker heb aangezet, dring ik aan op het nuttigen van bier, wijn en wodka, ik moet tenslotte wel van mijn spullen af. Als de avond valt en de harde kern overblijft, eeuwig hangend aan de grote tafel, wordt het pas echt gezellig. De voorraden zijn dan aanzienlijk geslonken en dat is te merken. Marian vertelt een prachtig verhaal over 3 dagen spaanse cel op 18-jarige leeftijd, door een lelijke eend met dubbele bodem, en een galante redding door de deense consul. Als Ria een verhandeling begint met de tekst "de verwonding aan mijn been" zien we meteen de cover van het boek voor ons met deze titel. Geschreven door Ria Hermanns en het eerste exemplaar te koop bij Sprey, de lokale boekenboer en gespeend van elk gevoel voor humor. Enfin, het bleef nog lang onrustig en was weer gezellig. Het ditmaal uitblijven van rode wijn tegen de muren en steekvlammen door de confettie, waardoor een van de gasten bijna geroosterd werd de vorige keer, wordt daarbij als zeer prettig ervaren.

Geen opmerkingen: