Tussen een wildgroei aan paarse broeken en gedegen sandalen, die zelfs de meest instabiele mens nog op de been zouden houden, verrichtte Frans Leidelmeijer, zelf onberispelijk gekleed, gisteren de kunstexpositie in het voormalig verzekeringsgebouw van Berlage in Den Haag. De opkomst was goed en op z'n zachtst gezegd kleurrijk te noemen. Door de hoffelijkheid van Frans kreeg ik, gewapend met Caroline aan mijn zijde, ook nog de gelegenheid quasi interessant te doen als slotbewaarder. Met interesse bekeken wij de kunst waaronder dit beeld (2e foto), dat we spontaan "Fietsen met losse handen" hebben genoemd.
Maar het pand is te leuk en zou makkelijk het decor kunnen zijn voor een spannend jongensboek. Al snel negeerden wij daarom de bordjes met 'geen doorgang' op de trappen en slopen naar boven om Caroline de sluip-door-kruip-door zolder met bijbehorende klokkentoren te laten zien. Na onze gastheren en dame netjes bedankt te hebben vertrokken we, niet wetende dat het leukste nog moest komen.
Met een bordje pasta van Vapiano in onze magen liepen we over de Kneuterdijk langs het pand van de Raad voor de Rechspraak richting auto. En wat ik al jaren wil maar mezelf nooit de tijd voor gun is daar eens binnen kijken. Naar verluid moet het pand schitterend zijn.
Ondanks het late tijdstip leek het gebouw toch nog open en waagden we het er op. We werden begroet door twee vriendelijke bewakers die ons meldden dat we net een dag te vroeg waren omdat op zaterdag de open monumentendag van de Rijksgebouwendienst zou zijn. Ik antwoordde beleefd dat we dus precies op tijd waren en vroeg of we even rond mochten kijken. Dat was geen probleem.
Aan de omschrijving was geen woord gelogen. De bouw en het interieur was met recht uniek te noemen. Door de grote glazen vloer keek je twee verdiepingen lager op de enorme vergadertafel. Het atrium oogde impossant en nam je mee onmiddellijk mee terug in de tijd. Lang heeft de ABN-Amro hier kantoor gehouden. Het pand moet over een van de grootste kluizen beschikken die er te vinden zijn maar die helaas voor ons niet toegankelijk was. Of toch wel?
De bewakers hadden zichtbaar lol in ons enthousiasme en voor we het wisten hadden we een private tour te pakken. Zo kwam het dat we op een gewone vrijdagavond de spelonken van dit ongeloofljk mooie gebouw mochten verkennen. De kluisdeur is zo dik dat hij met een paar man in beweging moet worden gebracht. Het originele Lips certificaat groot en in gouden letters op de binnenzijde. In de kluis zelf ontelbare kleine kluisjes, prachtig vormgegeven en uitgelicht door de nieuwe spotjes die ik zelf dolgraag aan het keukenplafond zou hebben. Onze welwillende rondleider wist te vertellen dat het nog steeds gebeurt dat oudere mensen binnen komen lopen om hun rekening te raadplegen of in hun kluisje te kijken, niet op de hoogte van de nieuwe bewoner van het pand.



Als bonus werden we meegenomen naar het hoogste punt waar de daken overspannen waren door glazen panelen en een loopbrug was aangebracht. "Niet toegankelijk voor het publiek morgen", deelde de jongen trots mee. Daarna volgde de raadzaal met gigantische schouw en het voornamelijk groen geschilderde vakkenplafond. Zelfs de trappen waren het bewonderen waard.
Het was een feestje. Van ons krijgt hij een dikke zoen en tijdens de, ongetwijfeld nog vele, bezoeken aan Den Haag die ik in de toekomst zal afleggen, zal ik vanaf nu immer met een brede lach over de Kneuterdijk lopen.