Zoeken in deze blog

woensdag 3 januari 2007

Bitterkoekjespudding

Al vele jaren gaan we met z'n allen naar het Kerstcircus in Carré. Aanstaande vrijdag is het weer zover. Dick en Agneet, Opa en Magriet, Ton en Anneke met de kinderen, ik met kinderen en Ria.
De voorstelling begint om 12.00 uur en iedereen verschijnt in gepaste kleding op plaats van bestemming. Peter van Lindonk heeft na jaren trouwe dienst plaats gemaakt voor Gert-Jan Dröge als spreekstalmeester en we verheugen ons na de jaarlijks terugkerende protesten van de dierenactivisten (gaap....) nog meer op het nummer van de zeeleeuwen. Na afloop zet het feest zich voort in Ouderkerk. Aan de Achterdijk knalt de magnumchampagne open en Caroline steekt de kroonluchter met ik weet niet hoeveel kaarsen aan boven de grote feestelijk gedekte tafel. De heren duiken de keuken in om diverse pasta's, scalopinne en andere heerlijkheden te bereiden. Traditiegetrouw is mijn aandeel aan het diner het maken van het dessert. Ruim 20 jaar geleden van Dick zijn moeder geleerd en al vele malen met groot succes doorgegeven.
Dus voor de liefhebbers; bitterkoekjespudding voor 6 personen.

100 gram bitterkoekjes
3 eieren
75 gram suiker
¼ liter slagroom
2 gelatineblaadjes
1 dl advokaat

Verkruimel de bitterkoekjes in de advokaat. De bitterkoekjes moeten een beetje zacht worden, zodat je ze beter kunt mengen.
Doe in een steelpannetje een bodempje water en verwarm dit, niet koken!
Meng hier zachtjes de gelatineblaadjes doorheen, die je vooraf onder de kraan natgemaakt en een beetje gekneed hebt. Roer hier geleidelijk de suiker doorheen. Neem het pannetje van het vuur.
Splits de eieren in een aparte kom en sla het eiwit stijf. De eidooiers heb je niet meer nodig. Klop ook de slagroom in een aparte kom. Nu moet je al deze mengsels rustig door elkaar spatelen en vervolgens ongeveer 8 uur in de koelkast op laten stijven.

Geen opmerkingen: